Kan je Environ skin Care met vitamine A blijven gebruiken tijdens je zwangerschap?

Geregeld krijg ik de vraag of Environ Skin Care kan verder gebuikt worden tijdens de zwangerschap? Hoe veilig is het om skincareproducten op basis van Vitamine A te gebruiken tijdens je zwangerschap. Als huidexpert adviseer ik echter wel om jouw Environ huidverzorgingsroutine verder te zetten tijdens je zwangerschap, Environ raadt in het eerste trimester van de zwangerschap aan om jouw skincareroutine verder te zetten met een lagere dosis ( AVST 1 of 2).

Nog niet volledig overtuigd? Lees dan hieronder meer over het wetenschappelijk bewijs waarom Vitamine A producten van Environ Skin Care wél verder mogen worden gebruikt tijdens de zwangerschap en hoe de werking van Vitamine A is in de huid.

Gesteund door wetenschappelijk bewijs kunnen we echter stellen dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat topische skincareproducten op basis van vitamine A de zwangerschap of de gezondheid van de foetus in gevaar zullen brengen, aangezien de actieve moleculen niet in de bloedbaan terechtkomen. Dat in tegenstelling tot wanneer vitamine A oraal wordt ingenomen, waarbij opname in het bloed onderdeel uitmaakt van het natuurlijke biologische proces.

HOE WERKT VITAMINE A IN DE HUID?

We zetten de feiten voor je op een rij.

  1. Zodra een cosmetisch skincareproduct met vitamine A is aangebracht en opgenomen, zit het opgesloten in de huid. Het menselijk lichaam beschikt niet over de enzymsystemen die vitamine A vanuit de huid aan de bloedbaan kunnen afgeven.
  2. Bovendien is het goed te onthouden dat een van de belangrijkste functies van de huid eruit bestaat het lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf en, net als bij vele andere stoffen, slechts een klein percentage van de actieve vitamine A-moleculen daadwerkelijk in de huid wordt opgenomen. Volgens COLIPA (de Europese Cosmetica, Toiletartikelen en Parfumerie Associatie) dringt minder dan 6% van de skincareproducten door de natuurlijke beschermende barrière van de huid heen.
  3. De gangbaarste cosmetische vitamine A-formules bevatten retinylpalmitaat, retinylacetaat, retinylpropionaat of retinol. (Retinoïnezuur is enkel toegestaan in medische formules en wordt niet gebruikt door Environ.) Als een van deze cosmetische vormen van vitamine A op de huid wordt aangebracht, bereikt een deel daarvan het interstitieel vocht rond de cellen om vervolgens in de cel zelf te worden opgenomen in de vorm van retinylpalmitaat. Dit is de natuurlijke vorm waarin vitamine A in de huid wordt opgeslagen en waar het blijft tot het bij behoefte verder wordt omgezet in de huid.
  4. In december 2021 concludeerde het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid in de EU dat vitamine A in cosmetica in de in richtlijnen gespecificeerde concentraties veilig is. De focus zou eerder moeten liggen op de vitamine A-inname via andere bronnen, zoals voeding, voedingssupplementen, geneesmiddelen, etc.
  5. Environ’s Essential Care-lijnenop basis van vitamine A zijn veilig bevonden voor gebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Het is echter wel mogelijk dat de huid tijdens de zwangerschap als gevolg van de hormonale veranderingen in het lichaam anders reageert op cosmetica. Daarom wordt aanbevolen een lagere dosis te gebruiken of helemaal te stoppen met het gebruik van vitamine A als de huid te gevoelig is, met name tijdens het eerste trimester. En in het geval je tijdens (een deel van) de zwangerschap je dagelijkse vitamine A-moisturiser niet hebt gebruikt, wordt bovendien aanbevolen je huid er eerst weer rustig aan te laten wennen. Begin met een lagere dosis vitamine A en voer dit geleidelijk op, onder begeleiding van je skincare professional.

 

Dr. Des Fernandes (oprichter en wetenschappelijk directeur van Environ) vertelt meer over vitamine A en het membraan in de placenta.

 

“Retinylpalmitaat (de natuurlijke vorm waarin vitamine A in de huid wordt opgeslagen) kan niet door het membraan van de placenta dringen, in tegenstelling tot all-trans-retinoïnezuur en isomeer cis-retinoïnezuur, die wel door deze barrière heen kunnen. Zo wordt de foetus voorzien van vitamine A, die van essentieel belang is voor de normale ontwikkeling van de foetus. Dit is hoe het van nature geregeld is in het lichaam en het toont opnieuw aan dat de topische toepassing van cosmetische vormen van vitamine A (retinylpalmitaat) tijdens de zwangerschap veilig is. We weten dat vitamine A een belangrijke bijdrage levert aan normale cellulaire en DNA-processen. Reden te meer om juist te laten zien dat vrouwen tijdens de zwangerschap mogelijk behoefte hebben aan vitamine A-supplementen. (In Japan onderzocht men hoeveel vitamine A gezonde zwangere vrouwen via hun voeding binnenkregen en werd vastgesteld dat het percentage bij ongeveer 86% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid lag.)

We hoeven ons geen zorgen te maken over de topische toepassing van cosmetische skincareproducten met vitamine A (retinylpalmitaat, retinylacetaat, etc.) tijdens de zwangerschap. En ik ben er ook van overtuigd dat we ons niet druk hoeven te maken over producten die retinol bevatten, aangezien de totale hoeveelheid vitamine A die daadwerkelijk in de huid doordringt slechts een fractie is van wat wordt aangebracht. Dit is over het algemeen een onbeduidende dosis in vergelijking met de totale hoeveelheid vitamine A die we dagelijks oraal, bijvoorbeeld via onze voeding, tot ons nemen.

Ben jij zwanger of zal je dit héél binnenkort misschien worden? Ik help je graag verder om jouw verzorgingsroutine perfect af te stemmen tijdens jouw zwangerschap. Mooi zijn tijdens je zwangerschap mag toch ook!

Tot snel,

Liefs, Patricia

Facebook
ABOUT AUTHOR
Laat jouw huid
Patricia Seynaeve

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullam.

RECENTE POSTS
WEBSHOP

Get fresh updates
about my life in your inbox

FOLLOW ME ON
Our gallery